Paarden op het strand

Een strandrit met je paard staat hoog op wensenlijstje van menig ruiter. Logisch, want Nederland heeft prachtige stranden. Waar en wanneer je met je paard het strand op mag verschilt per gemeente. Hier lees je waar en wanneer dat mag.

  • Noord Holland

Bergen -Paarden
1 mei tot 1 oktober zijn paarden toegestaan op de activiteitenstranden en op de zonnestranden alleen voor 10.00 uur en na 19.00 uur.
1 oktober tot 1 mei zijn paarden op zondagen en feestdagen na 12:00 tot 18:00 verboden op het strand.
Er is voor paarden zowel honden en opruimplicht. Dit geldt 7 dagen in de week het hele jaar door.

Castricum - Paarden
In de zomer zijn paarden op het strand van Castricum op de zonnestranden en activiteitsstranden alleen toegestaan voor 10.00 en na 19.00 uur. In de winter zijn paarden overal toegestaan met uitzonderingen van zon- en feestdagen tussen 12.00 en 19.00 uur.

Callantsoog -Sint Maartenzee -Petten
De Kop van Noord-Holland heeft een 30 kilometer lange kuststrook langs de badplaatsen Den Helder, Huisduinen, Julianadorp, Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten. Het strand is vanuit vrijwel al deze plaatsen snel bereikbaar. Alleen vanuit Sint Maartenszee moet men ca. 10 minuten te voet worden afleggen door de duinen om het strand te bereiken.

Den Helder / Julianadorp
Paarden zijn et hele jaar toegestaan maar van 1 mei tot 1 oktober niet tussen 09.00 en 19.00 uur.

Zandvoort - Paarden
Van 1 maart tot 1 oktober is het verboden met een rij- of trekdier op het strand te rijden of zo een dier op het strand te hebben. Dit geldt niet voor rij- of trekdieren van de gemeente, de politie, de Zandvoortse Reddingsbrigade, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), het Hoogheemraadschap van Rijnland of Rijkswaterstaat (artikel 5.3.8 van de APV). Natuurlijk voor zover zij deze dieren gebruiken bij de uitoefening van hun functie. Het is tevens verboden om zonder vergunning op het strand een rij- of trekdier aan het publiek te huur, of ten gebruik aan te bieden (artikel 5.39 APV).

  • Zuid Holland

Noordwijk - Paarden
Op het strand van Noordwijk geldt een verbod voor paarden het gehele jaar tussen de rijksstrandpalen 83.000 en 80.750 (globaal: het strand voor de boulevards). Paarden zijn wel toegestaan op het strand tussen de rijksstrandpalen 75.000 en 74.000 (globaal: het strand ter hoogte van de Langevelderslag) met uitzondering van de periode 1 juni tot en met 1 september.

Katwijk - Paarden
Paardrijden is van 1 mei tot en met 1 september op het strand langs de Katwijkse Boulevard alleen tussen 19.00 en 24.00 uur toegestaan. Ten noorden van de uitwatering van het strand zijn paarden in dezelfde periode alleen tussen 19.00 en 09.30 uur toegestaan. Buiten de periode 1 mei tot en met 1 september mogen paarden onbeperkt op het strand komen.

Scheveningen - Paarden
Voor het strand van Scheveningen geldt er een verbod voor paarden tussen 07.00 en 19.00 uur in de periode 15 mei tot en met 15 september. Van 15 september tot 15 mei is paardrijden op het strand te allen tijde toegestaan.

Wassenaar - Paarden
In de periode van 15 mei tot en met 15 juni en van 15 augustus tot en met 15 september is het verboden het strand met een paard te betreden op zaterdagen en zondagen tussen de rijksstrandpalen 91.500 en 92.750. In de tussenliggende periode van 15 juni tot en met 15 augustus is het strand dagelijks verboden voor paarden tussen 10.00 en 18.00 uur.

Westland – Paarden
Rij- en trekdieren – In de periode van 15 mei tot 15 september is het voor 10.00 uur en na 19.00 uur toegestaan paard te rijden op het Westlandse strand.

  • Waddeneilanden

Terschelling - Paarden

  • Op Terschelling is het toegestaan 365 dagen per jaar op het strand te rijden met een paard.
  • Er ligt op Terschelling meer dan 100 kilometer aan ruiterroutes (75 km gemarkeerde ruiterpaden en ruim 30 km strand waar je kunt rijden).
  • Terschelling heeft een van de breedste stranden van Europa. Op het strand van Terschelling is er ruimte genoeg voor ruiters. Zelfs in het hoogseizoen kun je rustige tochten maken.
  • Het landschap op Terschelling is heel gevarieerd. In twee uur kun je alle landschappen doorkruisen (bossen, duinen, strand, polder, dorpjes, cranberryvelden)
  • Terschelling heeft een ongekend breed aanbod van hippische mogelijkheden:

o   Individuele ritten (onder begeleiding) o.a. op Friese paarden en IJslanders
o   Huifkartochten
o   Paarden coaching
o   Zwemmen met paarden
o   Men tochten
o   Ponytochten voor kinderen
o   Dressuurwedstrijden
o   Diverse stallingsmogelijkheden voor privépaarden
o   Diverse hippische evenementen

bron: strandnederland