Dressuur

Dressuur is de basis van het paardrijden. Het doel is om het paard te ontwikkelen tot een 'happy athlete': een soepel, ontspannen en los paard dat tevreden en oplettend is.
Paard en ruiter begrijpen elkaar volledig: er is harmonie.

Dressuurwedstrijden
Tijdens een dressuurwedstrijd laten paard en ruiter zien in hoeverre zij de oefeningen beheersen die op dat niveau worden gevraagd. Dat doen zij door een dressuurproef te rijden, die uit een aantal voorgeschreven oefeningen bestaat. Door letters in en langs de rijbaan weet de ruiter waar de oefening uitgevoerd moet worden. Een jury beoordeelt de oefening en geeft per onderdeel een cijfer van 0 tot 10. De optelsom van alle cijfers bepaalt het eindresultaat van de proef. 

Niveaus en klassen
Officiële dressuurwedstrijden beginnen bij de beginnersklasse en lopen door tot met topsportniveau. Samen met springen en eventing is dressuur één van de Olympische sporten en de enige vorm van paardensport tijdens de Paralympische Spelen. Bij de individuele dressuur kennen we de volgende niveaus en klassen:

  • Breedtesport: klasse B, L1, L2, M1, M2, Z1, Z2 en ZZ-Licht
  • Subtop: ZZ-Zwaar, Lichte Tour en Zware Tour
  • Topsport: Internationale (FEI)-wedstrijden

Naast deze niveaus en klassen zijn er ook jeugdrubrieken (begeleidingsproeven en Bixie) en BB-wedstrijden om bijvoorbeeld eerst eens kennis te maken met de dressuursport. Voor ruiters die bij een FNRS-manege rijden zijn er speciale F-proeven.

Dressuur en paradressuur links

Subtopwedstrijden
Para dressuur
Afdelingsdressuur (vier- en zestal)
Kur op muziek

Voor alle disciplinereglementen, bitten-, hoofdstellen en sporenreglementen, klik hier 

Dressuurproeven

Klasse B t/m ZZ-Licht

 

Dressuurforum

Bij de KNHS heeft iedere discipline een sportforum.