Paardenwelzijn "Een paard netjes op beslag houden is de eerste zorg" Hoefsmeden gebroeders Zijp

De broers Kees en Pieter Zijp zijn bekende gezichten in de paardenwereld. Samen hebben ze 65 jaar ervaring als hoefsmid en zijn werkzaam in menige stal in Noord-Holland. Ze raken niet uitgepraat als het over hun vak gaat. Kees: “Een paard netjes op beslag houden is de eerste zorg voor het paard. En daardoor het paard zo goed mogelijk aan het lopen houden”. Beiden zijn bij hun vader in het vak begonnen. Al voelde Pieter zich pas na vier jaar in het vak écht hoefsmid. “De mensen zijn altijd blij als je komt”, zegt Kees. Ze zijn het erover eens dat de jonge paarden die nog niks zijn gewend, de grootste uitdaging zijn. Pieter: “Je maakt deel uit van de opleiding van het paard”. De broers halen de paarden graag zelf op uit de stal, dan leren ze het paard kennen en horen tijdens het loopje al aan de stap wat er aan de hand is.

Wat is nu een nadeel van het vak? Ook daar zijn de broers het roerend over eens. Het is fysiek een zwaar vak. Een eigen werkplek in plaats van werken op de poetsplaats is dan ook hun grote wens, zodat ze de rust en ruimte hebben om hun vak uit te oefenen. Daar schort het bij klanten nog wel eens aan.

Pieter: “Je bent niet alleen met de paarden bezig, maar ook met de mensen. Er wordt heel wat afgekletst in de kantines en op stal, ook over de hoef en het onderhoud ervan. Elke stal en elke klant heeft zijn eigen benadering, waarbij je als hoefsmid altijd goed moet luisteren naar het verhaal van de klant. Uiteindelijk zit voor paard én hoefsmid de beloning in het goed beslaan. Dat krijg je altijd terug. Je werkt met het paard ergens naartoe. En dat is méér dan alleen bekappen". Pieter vult aan: ”Het land, de stalling, alles heeft effect op de hoef. Ons werk en onze adviezen voor onderhoud van de hoef dragen bij aan paardenwelzijn. Een bijdrage aan preventie van ziekten speelt ook een rol in het vak van hoefsmid, waarbij tijdig doorverwijzen naar de dierenarts belangrijk blijft”. Beiden kennen vele voorbeelden van het positieve effect van hun werk op het welzijn van paarden. Pieter: “Laatst was er een paard waar geen ijzer onder was te houden. Door goed beslag heb ik hem weer goed laten bewegen en lopen. Dan heb je niet alleen een tevreden klant, maar ga jij ook met een tevreden gevoel naar huis”. De spreuk die hun vader op de muur had staan blijft hen altijd bij: “Liever een rekening van de smid, dan een kreupel paard of hit”.

Geplaatst op: