Springwedstrijden

Klassen en niveau
KNHS springwedstrijden beginnen in de breedtesport met klassen en vanaf de subtop zijn er verschillende niveau's.

  • Breedtesport: beginnersklasse (oftewel impulsrubriek) BB, B, L, M, Z, ZZ
  • Subtop: nationale wedstrijden
  • Topsport: Internationale (FEI)-wedstrijden

Naast deze klassen en niveaus zijn er ook de zogenaamde jeugdrubrieken (begeleidingsproeven en Bixie) waarin je kennis maakt met de springsport. Voor ruiters die bij een FNRS-manege rijden zijn er speciale spring wedstrijden, de zogenaamde S-proeven.

Starten met springen
Als je mee wilt doen aan KNHS springwedstrijden, dan heb je ten minste één winstpunt in de klasse B-dressuur nodig. Vind je het B-niveau nog iets te hoog, dan kun je beginnen in de beginnersklasse, de zogenaamde impulsrubriek. De impulsrubriek is een wedstrijd op BB-niveau. Het is een instapniveau onder de laagste wedstrijdklasse (B). Via BB-springen  maak je rustig kennis met de springsport en doe je op een leuke, ongedwongen manier meer ervaring op. Je kunt in de BB-springen niet promoveren of degraderen. Je kunt dus zo vaak (blijven) meedoen als je wilt. Een belangrijk voordeel is dat je nog geen KNHS startpas nodig hebt, wel moet je lid zijn van de KNHS. De beoordeling van BB-springen is hetzelfde als de klasse B, ook gelden dezelfde reglementen. Vanuit de klasse B stroom je door naar de hogere klassen in de breedtesport L, M, Z en ZZ.

Reglementen& Veiligheid
Waar je ook start, op elk niveau staat aandacht voor veiligheid van ruiter en paard centraal in de paardensport. Bespreek met je instructeur de beenbescherming voor je pony/paard. Voor alle disciplinereglementen, bitten-, hoofdstellen en sporenreglementen en inschalingstabellen klik hier 

Heb je nog vragen of suggesties? Neem dan contact op met het forum lid springen Janneke Petrie.